Monday, June 18, 2012

Merancang masa depan anda

hari ni nak share dengan semua pasal merancang masa depan. please bear with me sebab apa yang saya tulis ni datang dari diri ini yang masih lagi perlu banyak study. this is just what is currently in my mind :)

search pasal duit kwsp tak cukup waktu bersara. and i came across banyak artikel pasal kos sara hidup yang tinggi and how KWSP alone tak memadai untuk menampung perbelanjaan diri dan anak-anak selepas bersara nanti. see why i write down the word anak-anak? sebab zaman sekarang ni anak yang dah bekerja dah berkahwin pon masih mengharapkan ihsan ibu bapa. btol tak? berapa ramai yang kahwin 100% pakai duit sendiri? berapa ramai yang tiap-tiap bulan hulurkan duit kepada ibu ayah kita barang RM600 ke atas? waktu zaman 20-30 tahun yang lepas, mak pak hidup pakai duit gaji anak-anak yang kirim tiap-tiap bulan. zaman skang ni, anak-anak nak tampung hidup mak pak pon susah sebab nak kena bagi makan anak isteri kat umah.


Rasullah bersabda; “Buatlah lima perkara sebelum datang lima perkara iaitu ..
(1) Masa muda sebelum tua 
(2) Masa sihat sebelum sakit 
(3) Masa kaya sebelum miskin 
(4) Masa lapang sebelum sibuk dengan kerja
(5) Masa hidup sebelum mati” 
(Rujuk Mustafa Abdul  Rahman; Syarah Hadis ke-40 dalam Hadis Empat Puluh)

jom sentuh pasal (3) Masa kaya sebelum miskin...berapa ramai antara kita yang dah start merancang utk masa hadapan waktu pencen nanti? dah kira ke blom berapa wang yang diperlukan setiap bulan untuk menampung hidup? pastu kena jugak take into account duit kecemasan untuk medical expenses lagik. maklum lah, bila umur dah meningkat penyakit pon banyak yang datang.




jadi masa masih muda, masa masih sihat ni la kita kena berusaha untuk menambahkan pendapatan keluarga. supaya bila dah tua, bila dah sakit kita tak menyusahkan orang lain. banyak cara sebenarnya yang kita boleh buat untuk menjana side income ni. macam saya, melalui biz yang saya buat skang ni, alhamdulillah dapat membantu tambahkan lg savings keluarga saya. duit insurans untuk diri sendiri dan keluarga dapat dicover. education fund untk anak dapat dicover. duit savings utk kecemasan (kereta rosak, kene admit hospital, rumah rosak etc) dapat dicover.

ada orang cakap, ala watpe nak savings sekarang. tapi kita kan tak tahu future kita cemana. so selagi ada peluang, why not kita gunakan peluang yang ada sebaik mungkin. peruntukkan 10%-30% of our monthly income utk savings. menabung la dalam a few sources like ASB, Public Mutual, insurance etc. then if ada side income dari sekarang, kan ke kita bole bump up lg 10%-30% tu menjadi 40% ke 60% ke kan kan kan?

tak ke mana pon duit savings kita tu nanti. untuk anak-anak jugak kan. kos sambung belajar makin lama makin increase. perbelanjaan kenduri kahwin anak-anak nanti pon bole la kita tampung serba sedikit. duit perbelanjaan hospital kita nanti pon bole jugak dicover walaupon kita dah ada insurans. just remember insurans semata-mata takkan cukup untuk kos rawatan kita nanti huhu...





so tepuk dada tanya selera. nak susah sekarang berusaha keras menjana side income, dan bersenang di kemudian hari. or the other way around?

kalo berminat nak tau camne saya menjana side income, call aje saya 0123198059. inshaallah i'll share with you everything that i know :)


knowing how to start your own Premium Beautiful business with me and my great leaders, you can contact me through:

* Handphone: 012-3198059
* E-mail: ainunnisa@yahoo.com
* Facebook: Nisa Yasir



p/s: dah buat side income, jangan lupa plak memberi kepada yang memerlukan ye :) lagi banyak kita memberi, lagi banyak yang kita akan terima inshaallah.


No comments:

Post a Comment