Friday, June 29, 2012

Jangan sudah terhantuk, baru nak terngadah

lately dah banyak report dalam news pasal women kene assault kat parking shopping mall or outside their home when they are alone. kalo assault dan alhamdulillah masih selamat, then boleh la nak cakap alhamdulillah kan. tapi yang kes kene culik tarik masuk dalam kereta tuh, scary ok! i cannot imagine camne kalo i myself dalam that situation. confirm mati akal tak tau nak buat ape kan...

ok bak kata pepatah pujangga orang-orang lama (waaah ayat tak bole blah ok!), jangan sudah terhantuk baru nak terngadah. haa sape yang tak paham pepatah tuh? konfem BM fail ni dulu kan hehe. ok la, kalo dalam bahasa omputih, prevention is better than cure. eh tu not only apply to health ok. sume benda pon kita bole apply.

here are some useful tips yang jumpe in The Star. hopefully this will be a lesson learnt to all of us women.

Dos:-
  1. Scream for attention - bila diserang oleh penyangak, do scream your heart out supaya boleh attract attention orang-orang di sekeliling anda
  2. Accept the situation - bila diserang, accept the fact that you are under attack. and let your survival instinct take over
  3. Run away - bila diserang, flee at your first chance. jangan put on a fight sebab hanya akan menaikkan perasaan marah si penyerang. akan membahayakan diri kita sendiri ok
  4. Use anything in hand to defend ourself - if you cannot run away at first chance during the attack, use anything near you to weaken your attacker. car keys, umbrella, high heels, bag. just remember this is not to attack the attacker, just to weaken the attacker so we will have a chance to free ourself and run away
  5. Hit weak areas - with reference to no. 4 above, hit the attacker at their weak points. groin, knees, eye. again, point is not to attack, but to weaken the attacker.
  6. Look at the attacker carefully - study his face, his hair, his features, his accent/slang. this will be helpful when police reporting time
  7. Park your car in reverse park - this indirectly allows you to see if anyone is following you. and to the japanese, this will also save your fuel. seriously! =)
  8. Ask the guard for help - request the security guard to accompany you to your car. oh and also, when park at shopping mall, remember exactly where we park our car; the location, the nearest shop that we pass by. this is so we won't be lingering in the car park trying to locate our car

Don'ts:-
  1. Stop for anyone approaching you in isolated area - always make sure you are in a public area with lots of people.
  2. Walk with the traffic flow - always walk against the traffic flow so you can see what is coming towards you. if we walk with the traffic flow, you can't read what will happen.
  3. Fumble in your handbag - don't waste time digging for your handphone or car keys. always get these things prepared before you proceed to your car. these will come in handy if you are under attack. so always walk to your car with your keys in hand. oh and don't waste your time talking on the phone either. you might lose your caution.
  4. Fight your assailant - don't put on a fight.period!unless you are very confident you can overpower the attacker. just run away at first chance
  5. Take the stairs instead of the lift - certain staircases doesn't equipped with CCTV coverage. if you have no choice but to take the stairs, make sure you are not alone. trail along with 2 or 3 persons (hopefully they are not the attacker)
alright, there you go some safety tips for our guidance. just remember, jangan sudah terhantuk, baru nak terngadah ok!

Saturday, June 23, 2012

Premium Beautiful - Penawar Sakit Pinggang

Untuk mereka yang selalu sakit-sakit pinggang...or worse yang kena pegi physiotherapy utk senaman kurangkan sakit pinggang tuh...or yang slip disc tuh...i nak suggest kat u olls sume ni...

ape kate u olls cube try test pakai PB corset ni. inshaallah mane tau la kan bole membantu elokkan sakit-sakit pinggang tuh. kita harus berusaha. tapi yang memberi keizinan untuk sembuh hanyalah Dia yang satu kan...

cer tengok testimoni kat bawah ni pasal PB dan sakit pinggang...
taken from http://www.aisyahsamsudin.com/



ok itu testimoni dari orang. mesti korang nak tau kan kot-kot i pon ade testimoni i sendiri. of cos u olls!

i ni dari zaman form 1 dok angkot beg-beg berat naik turun asrama. kalo nenek tau die mesti bising. "along, jangan di angkat benda-benda berat tuh. nanti pinggang nya tak tahan lama" waahhh terus bunyik nye macam orang Jawa cakap melayu hehe. dulu asrama nah ko sampai 3 tingkat. yang best mase form 5 bilik asrama pengawa kat tingkat 3. tiap-tiap bulan plak tu kene angkut beg berat turun naik. lame-lame pinggang ni pon dah out. perasan mase kenduri-kendara. berdiri lebih dari sejam je dah tak larat. terus sakit pinggang ya amat dari pinggang turun ke tumit kaki. uuuhhh seksa u olls!

tapi sejak pakai PB ni kan, berdiri lame pon steady je. mase birthday celebration masha, dari pagi ke petang berdiri buat kerja, rileks aje hehe. alhamdulillah. pakai PB inshaallah bole kurangkan sakit pinggang.

so kepada mereka yang sakit-sakit pinggang tu, jom kite try pakai PB corset jom. haa korang yang lelaki pon nak cube ke? no problemo. untuk lelaki kite bole pakai waist nipper aje. seperti gambo di bawah ini ye kawan-kawan.
waist nipper
For more information on PREMIUM BEAUTIFUL, book your appointment for :

Free consultation on PREMIUM BEAUTIFUL, a 3 piece Superbrand corset,
or knowing how to start your own Premium Beautiful business with me and my great leaders, you can contact me through

* Handphone: 012-3198059
* E-mail: ainunnisa@yahoo.com
* Facebook: Nisa Yasir

Payment via cash, cash installment or credit card is acceptable.
Shipment within Malaysia and outside Malaysia is available.

For those in KLANG VALLEY, SHAH ALAM, KLANG, PUCHONG & KUALA LANGAT, contact me for body measurements and free consultation.

Wednesday, June 20, 2012

waterfall vs swimming pool

i send this pic below to my sis thru whatsapp. asking her to show it to our mom. pic taken from Kak Elly's blog. see how nice the view is. i'm so in love with the view!


and this is what she replied to me...

yes, we siblings love to swim. sampai gamba tu first thing yang kitorg nampak adalah the swimming pool hehe. but i was meant to tell her about the waterfall kat tepi dinding tuh hehe...

my parents new home (inshaallah) at Enstek tuh ade dedicated small pool kat tepi. we haven't really decided yet either it's going to be a fish pond or a swimming pool. tho i would love it to be swimming pool hehe. this is the picture of the in-progress pool.


we went window shopping for the waterfall a few weeks ago. but haven't really decided on the design. definitely the design in Kak Elly's pic above would be in my approved list hehe. love the center waterfall. kalo la dapat berendam dalam pool under the waterfall tuh di tengah ari buta ni...waa heaven!

Monday, June 18, 2012

Merancang masa depan anda

hari ni nak share dengan semua pasal merancang masa depan. please bear with me sebab apa yang saya tulis ni datang dari diri ini yang masih lagi perlu banyak study. this is just what is currently in my mind :)

search pasal duit kwsp tak cukup waktu bersara. and i came across banyak artikel pasal kos sara hidup yang tinggi and how KWSP alone tak memadai untuk menampung perbelanjaan diri dan anak-anak selepas bersara nanti. see why i write down the word anak-anak? sebab zaman sekarang ni anak yang dah bekerja dah berkahwin pon masih mengharapkan ihsan ibu bapa. btol tak? berapa ramai yang kahwin 100% pakai duit sendiri? berapa ramai yang tiap-tiap bulan hulurkan duit kepada ibu ayah kita barang RM600 ke atas? waktu zaman 20-30 tahun yang lepas, mak pak hidup pakai duit gaji anak-anak yang kirim tiap-tiap bulan. zaman skang ni, anak-anak nak tampung hidup mak pak pon susah sebab nak kena bagi makan anak isteri kat umah.


Rasullah bersabda; “Buatlah lima perkara sebelum datang lima perkara iaitu ..
(1) Masa muda sebelum tua 
(2) Masa sihat sebelum sakit 
(3) Masa kaya sebelum miskin 
(4) Masa lapang sebelum sibuk dengan kerja
(5) Masa hidup sebelum mati” 
(Rujuk Mustafa Abdul  Rahman; Syarah Hadis ke-40 dalam Hadis Empat Puluh)

jom sentuh pasal (3) Masa kaya sebelum miskin...berapa ramai antara kita yang dah start merancang utk masa hadapan waktu pencen nanti? dah kira ke blom berapa wang yang diperlukan setiap bulan untuk menampung hidup? pastu kena jugak take into account duit kecemasan untuk medical expenses lagik. maklum lah, bila umur dah meningkat penyakit pon banyak yang datang.




jadi masa masih muda, masa masih sihat ni la kita kena berusaha untuk menambahkan pendapatan keluarga. supaya bila dah tua, bila dah sakit kita tak menyusahkan orang lain. banyak cara sebenarnya yang kita boleh buat untuk menjana side income ni. macam saya, melalui biz yang saya buat skang ni, alhamdulillah dapat membantu tambahkan lg savings keluarga saya. duit insurans untuk diri sendiri dan keluarga dapat dicover. education fund untk anak dapat dicover. duit savings utk kecemasan (kereta rosak, kene admit hospital, rumah rosak etc) dapat dicover.

ada orang cakap, ala watpe nak savings sekarang. tapi kita kan tak tahu future kita cemana. so selagi ada peluang, why not kita gunakan peluang yang ada sebaik mungkin. peruntukkan 10%-30% of our monthly income utk savings. menabung la dalam a few sources like ASB, Public Mutual, insurance etc. then if ada side income dari sekarang, kan ke kita bole bump up lg 10%-30% tu menjadi 40% ke 60% ke kan kan kan?

tak ke mana pon duit savings kita tu nanti. untuk anak-anak jugak kan. kos sambung belajar makin lama makin increase. perbelanjaan kenduri kahwin anak-anak nanti pon bole la kita tampung serba sedikit. duit perbelanjaan hospital kita nanti pon bole jugak dicover walaupon kita dah ada insurans. just remember insurans semata-mata takkan cukup untuk kos rawatan kita nanti huhu...





so tepuk dada tanya selera. nak susah sekarang berusaha keras menjana side income, dan bersenang di kemudian hari. or the other way around?

kalo berminat nak tau camne saya menjana side income, call aje saya 0123198059. inshaallah i'll share with you everything that i know :)


knowing how to start your own Premium Beautiful business with me and my great leaders, you can contact me through:

* Handphone: 012-3198059
* E-mail: ainunnisa@yahoo.com
* Facebook: Nisa Yasir



p/s: dah buat side income, jangan lupa plak memberi kepada yang memerlukan ye :) lagi banyak kita memberi, lagi banyak yang kita akan terima inshaallah.


Thursday, June 14, 2012

Premium Beautiful: Maintaining My Weight

dulu saya penah tulis entry Premium Beautiful - Why I Choose PB Over Others (Part 2) dan letakkan gamba saya before and after transformation. dari 68kg saya turun ke 45kg. a reduction of 23kg. berapa lama saya bole achieve cenggitu? dalam masa 6bulan. ye saya pon memule terkejut. sbb saya target turun kepada 50kg iaitu berat saya sebelum mengandungkan Masha. tapi alhamdulillah dapat sampai 45kg, which is berat saya masa college time dulu :) hanya dengan memakai Premium Beautiful corset. dan tanpa diet sebab saya masih breastfeed Masha sehingga sekarang.

pastu saya plak memang la peminat tegar nasi. apa jenis nasi la. kalo sehari tak makan nasi, menggigil badan seharian. sungguh tak tipu! hehehe :) dulu mase zaman belajar pon hari-hari dok tapau seafood fried rice.

pastu ish ade la plak yang tak caya berat saya sekarang 45kg. eeiii tak baik tau! ai tak tipu u ollls tau hehehe...nah ini sebagai bukti berat saya maintain 45kg :) tak caya tak caya? percaya lah!
sila abaikan jari-jari kaki ku yang kontots itu :) ai kan hobbits ;-p

so if you haven't get your own set of PB yet, watcha waitin fo?? pick up your phone now!! sementara tengah special price ni :)


call/text me: 0123198059
facebook: Nisa Yasir
email: ainunnisa@yahoo.com

Wednesday, June 13, 2012

Pizza Hut re-visit

my family, we rarely give Pizza Hut the opportunity to satisfy our hunger :) but last Saturday we decided to give Pizza Hut a visit. and our visit, i would say is one of the best we had so far hehe. this time around, Pizza Hut successfully convinced me to consider Pizza Hut as one of our pit-stop.

let's enjoy the pictures...
masha occupied herself with scribble session
the session above really help us to ensure masha is not bored while waiting for the food. i think it was a good strategy for all restaurants to prepare this kind of scribble paper to accompany guests while waiting for their serving.
lime pepper chicken shop
hubby had this. at first glance, it doesn't look yummy. but looks can be deceiving, no? it tasted incredibly superb :) go try it out now! hehehe...
tuna pineapple pizza
cik masha and umi had this. tuna pineapple pizza. also tasted yummy. love it!
BBQ chicken wings
we had BBQ chicken wings as our side order. unfortunately masha didn't like the BBQ taste of it. but umi loves it so much hehe. alah just give anything to umi. all she would say is sedap! :)
kiddies menu
also, Pizza Hut has this 'Kids Eat Free Every Day' with purchase of RM20 and above. The set above comes with a cup of HomeSoy soya drink.

and finally, here is the many faces of one of Pizza Hut satisfied customer :)
sedap sehingga menjilat jari

oo oh...kantoi umi tengah amek gamba die

iiihh umi nih! gewaammm masha tau!

korek gigi selepas makan hehehe...

Tuesday, June 12, 2012

Ritchie Skinny Leg Jeans

i've been wanting to pull of a skinny jeans for quite sometimes :) hence the in and out of boutique to find the right price. recently i made a purchased from Cotton On Paradigm Mall. the ritchie skinny leg jean. specifically the pink orchid color. as suggested by hubby. exactly like the one below.


image from: http://shop.cottonon.com/shop/product/ritchie-skinny-leg-jean-23/

yes it is so pinky ok! and to tell you the truth. i don't think i can pull of this kind of color hehe. maybe i need to update my whole wardrobe to suit with this color blocking style. below is how i style up the jeans.
so not kena ok! haha. orait need more practice. i tried to do the color blocking style. but failed! big time! :) maybe i need to study more on the color blocking. but i'm eyeing for more colors from Cotton On :) the pants are stretchable and comfy :) and i'm wearing size 4 hehe...

Monday, June 11, 2012

Hasil rembatan di Sogo KL

Semalam around 4PM baru sampai Sogo. tengah ada sale. So seronok shopping main angkut je mane nak hehe. semua pon utk cik masha. persediaan raya konon. umi abi nye blom ade baju raya lagi hehe.

OK let's enjoy the pictures...
masha's first Trudy & Teddy shoes. Kata abi die cik masha pon sibuk nak pakai kasut karipap hehe. love the bow design tu. macam Anya Hindmarch pon ade :) and her shoes are much more expensive dari umi punye shoes. aish!

her first set of Trudy & Teddy. A grey dress and white shoes. Love the classic design of Trudy & Teddy. I didn't know this brand is from Baby Kiko until I saw the shoe box.

These are all for cik masha. How lucky is she! 5 of the purchases are from Poney. Sebab Poney tengah sales gile-gile! top bunga-bunga yang warna merah and hijau tu adalah RM20 each ok! pastu dress pink sebelah dress grey tu around RM30 je.

ok masha, awak tak yah beli baju dah sampai umur awak 3 tahun ok! hehehehe....

Saturday, June 9, 2012

Obesity: A Big Fat Problem For America’s Future

while browsing thru Yahoo, I came across this article on the rising of obesity amongst American. As the prevalence of obesity has increased, so have related health care costs.
what does this article has got to do with us Malaysians?
here are some articles about obesity in Malaysia.

In Malaysia, about 43% adults, some 20% adolescents and 26% of primary school children are either overweight or obese.

"Malaysia is leading in the prevalence of obesity among Southeast Asian countries. Almost one in two Malaysians are either overweight or obese, placing them at a high risk for diabetes," Dr Santha Kumari told a press conference, here, today.

our lifestyle has been much different from the old days. we are currently in a very fast pace environment. hence, fast food will always be on top of our choice when it comes to eating.

to prevent this condition, we have to take the initial step to ensure we have a very healthy body. this is were Premium Beautiful corset comes in mind. it will help you to control your weight and hopefully to prevent you from the list of obesity. pls remember, more medical costs are needed if we were to get this obesity. so prevention is better than cure.

call me to get your set of PB now!

call/text/whatsapp: 0123198059
email: ainunnisa@yahoo.com
FB: Nisa Yasir

Friday, June 8, 2012

KMU Ikan Bakar Umbai, Subang 2

waaahhh...semenjak keje kat Subang ni, tempat permainan dan makan i hanya lah di area Subang hehe. alkisahnya petang semalam after work, the whole department berpusu-pusu ke arah Subang 2 sebab nak pekena Ikan Bakar Umbai. well, like they said. If you can't go to Umbai, bring Umbai to you hehe. tujuan kitorg pegi sebab nak celebrate birthday dan juga farewell 2 of our colleagues.

ok tempat ni memang marvelous! its an open air concept. selain ikan bakar, ade gak gerai-gerai lain. western food, penang char kuey teow, tahu bakar, steamboat, sup utara, satay, coconut shake. kalo teringin nak datang sini, sila datang di waktu petang selepas jam 6ptg ek untuk keselesaan anda. sebabnya kalo datang belah malam, mashaallah ramai nye orang. macam kat Umbai gak hehehe. eh kat mane restoren ni? ok landmark die adalah KFC Subang 2. tepi jalan je restoren die ni. ade signboard KMU Ikan Bakar Umbai. tapi kalo kereta anda lowered yang gila-gila punya, memang tak lepas la nak naik bukit ke arah restoren tu hehe. jadi alternative adalah menyusuri KFC itself kat kawasan rumah-rumah kedai tuh.

ok enough of talking. jom tengok gambo plak!
tempat memilih ikan
nasi lemak
ikan cencaru bakar cili
ikan ape ntah name hehe. sorry memang fail nama ikan. tom yam kat background tuh
ikan bakar cili dan sotong bakar cili yang marvelous!
Sup cendawan yang sedap dan banyak isi
Ni je gerai yang sempat snap pic. Makanan dah sampai, trus lupa pasal gambo hehe
Happy birthday Yin, Sayonara Chuah
akhir kata: memang terbaek!


Thursday, June 7, 2012

Turning negative into positive


selalu bila kite tengok orang lebih sket dari kita, mesti terdetik dalam hati perasaan jeles kan. Pastu bila dah ade perasaan jeles ni, mula la si syaitan yang direjam itu masuk line. Cucuk yang bukan-bukan sampai fikiran kita jadi negative *tamparanhebatkepadasisyaitan*

Ala…belajar tinggi-tinggi pon nanti ke dapur jugak akhirnya *mukapandangatasidungkembang*

Ala…die igt die sorang je bagus *menjuihkanbibir*


Tengok tuh…perasaan jeles menguasai diri sampai kita sebenarnya mula nak bercerita buruk tentang orang tuh…ish tak elok sebenarnya tau. Berdosa! :)

Tak salah nak rasa jeles. Yang salah bile dah la jeles, pastu nak buruk-burukkan orang tu plak kat belakang die. So ape kate ikut tips dari saya ni :) tips die adalah tukarkan perasaan jeles tu daripada negative kepada positive. Channelkan our weaknesses into our strength. Haaaa….camne tuh camne tuh? Senang aje…cube baca scenario kat bawah ni ek…

Ish jeles nye aku die dapat belajar gi obersee tuh…aku pon nak la jadi macam die. Tak bole jadi ni. Skang jugak aku nak study btol-btol.

Ish die igt die sorang je bagus…apa lagi yang kurangnye aku ek. Nape tak bole jadi sebagus die ek? Nak kene muhasabah diri balek ni…
Haaaa nampak tak nampak tak permainan di situ? Tukarkan perasaan jeles tu dari yang negative kepada positif. Daripada kita continue bersangka atau bercakap buruk pasal orang tuh…baik kita channel kan rasa jeles kita tuh utk perbaiki diri menjadi lebih baik dari semalam…

Baiklah…sekian sahaja motivasi kita untuk kali ini…renung-renungkan dan selamat beramal!!! *denganpenuhgayaprofizi*

Wednesday, June 6, 2012

The urge for dresses wearing

dah lame sebenarnye hati kecil ini teringin nak menggayakan long maxi. nampak mereka-mereka di luar sana bergaya sakan dengan long maxi membuatkan diri ini terasa jeles. ish ish ish. disebabkan i'm vertically challenge (hehehe) wearing long maxi dress is quite a challenge to me. ye la rasenye kalo pakai long dress mesti nampak lagi rendah keskeskes...

walaupon tak pakai long dress, tapi suka sgt (window) virtual shop, especially usha website The Poplook ni...
love the ethnic design
ohh color block design!
this dress is very simple. if tambah embelishment kat bwh dada tu mesti cantek

pink polka dot
macam painted canvas
kalo rompers pon ok jugak kan...
red long sleeve romper
teal color

ok, jadi orang yang vertically challenge macam i ni kan...should i wear these dresses with high wedges or heels? adeh satu hal lg...mesti terpelecot kaki nanti. alergic sket dgn high heels ni heehehehe

and one more question, how do breastfeed mom breastfeed their babies in this kind of dress?? ok ni sebenarnya the biggest reason nape i tak wear long maxi dress. macam susah je kalo masha nak breastfeed nanti....