Wednesday, February 24, 2010

OMG!!! it felt like ages since i last online...arghh!!! never thought this new job will drench my energy out. i mean, after more than 3 years, i finally get to taste the not-so-sweetness of the morning traffic. crazeyhh!!! i just don't know how did u guys do that. before, i need only 8mins to arrive to work. but now, i go out at 6:45AM and only arrive at work around 8AM. bluerghh!! oh yeah, i've start working with the american company. yeay!!! better environment. better management. better food court. and i hope better future since i started as a senior position. yeay!!! 
OMG OMG it's almost 10PM and i should be landing on my bed by now. no. not landing. but already sleep soundly like a baby. see?? i'm getting older!!! huhuhu....
till i have the time to go online again...peace out folks!!

Thursday, February 18, 2010

Ultimate MangoSteam baybeh!!!

so i found out my baby brother (who obviously not a baby anymore!!) did an awesome project alongside his team mates. gwe btol-btol rasa kagum & terharu *sob sob* dah besau rupanya adik aku yang sorang ini hahaha....

check out these chef-in-the-making in action here...MangoSteam
that's my bro, the one with the white cap

p/s: adik, ko hutang aku cheese cake lg!!!

Tuesday, February 16, 2010

me and frens acting a little crazy...

at Green Box, AEON Bkt Tinggi last Wednesday... i had few of my close frens from workplace (now is ex-workplace) throwing me a farewell party...courtesy of ivan & kak aton...oh it was so much fun when you had your best buddies around you...goofing around...fooling around...the nite ended with a song dedication specially for me with 'My Way' and around-the-table dance routine with 'Cali Jodoh'.

p/s: hubby was M.I.A as he had other errands to do...bummer!!

Monday, February 8, 2010

k.e.ra.to.c.on.us

ari ini kita akan belajar lagi satu health issue iaitu keratoconus.

What is keratoconus?
Keratoconus is a progressive eye disease in which the normally round cornea thins and begins to bulge into a cone-like shape. This cone shape deflects light as it enters the eye on its way to the light-sensitive retina, causing distorted vision. - All About Vision
Keratoconus (KC) is a progressive, noninflammatory, bilateral (but usually asymmetrical) disease of the cornea, characterized by paraxial stromal thinning that leads to corneal surface distortion. Visual loss occurs primarily from irregular astigmatism and myopia and secondarily from corneal scarring - eMedicine from WebMD
Keratoconus (from Greek: kerato- horn, cornea; and konos cone), is a degenerative disorder of the eye in which structural changes within the cornea cause it to thin and change to a more conical shape than its normal gradual curve - Wikipedia
 Signs & Symptoms:
1. Minor blurring of vision at the early stage
2. Impaired visual acuity
3. Poor night vision
4. Photophobia
5. Eye itchiness
6. Monocular polyopia

What caused keratoconus?
New research suggests the weakening of the corneal tissue that leads to keratoconus may be due to an imbalance of enzymes within the cornea. This imbalance makes the cornea more susceptible to oxidative damage from compounds called free radicals, causing it to weaken and bulge forward.

 Keratoconus treatment:
1. Eyeglasses or soft contact lenses (early stage)
2. Rigid gas permeable
3. "Piggybacking" contact lenses
4. Corneal inserts aka kera-ring (delay the needs to corneal transplant)
5. Corneal cross linking
6. Corneal transplant (last resort)


In Malaysia, the best consultation can be obtained from Tun Hussein Onn National Eye Specialist Hospital (THONEH).

Thursday, February 4, 2010

dari wanita kepada wanita

wahai wanita,
kamu pernah jatuh cinta tetapi kemudian kecewa atau dikecewakan? saya pernah. kecewa.
kamu pernah rasa lelaki itu adalah 'The One' tetapi sebenarnya adalah palsu? saya pernah.
kamu pernah putus cinta lantas meraung bertahun-tahun mengenangkan kegagalan itu? saya pernah.
kamu pernah terasa ingin membunuh diri setelah kecewa atau dikecewakan? saya pernah. hampir.
dan kamu pernah cuba untuk pulihkan keadaan di antara kamu dan dia? saya pernah.

well guess what girlfriends? saya bodoh. kamu juga bodoh jika jawapan kepada soalan ke-3 hingga ke-5 di atas adalah pernah. nasihat saya, jangan jadikan kegagalan itu sebagai alasan untuk anda downgrade kan diri anda.jadikan ia sebagai pengajaran supaya kamu lebih mahir handle the situation in the future. seriously, kalo kamu mengambil masa setahun 2 tahun untuk melupakan kisah lampau, itu adalah pembaziran. yang teramat sangat. bukan kah sepatutnya kamu di luar meraikan hidup kamu daripada terkurung dengan kisah lama? tak kesah la terkurung dari segi fizikal ataupon emosi. heck, saya pernah meraung-raung di telefon menyesali nasib saya. tapi does it change the situation? nope kan?

untuk mendapatkan 'The One', jangan terlalu berfikir. just let naluri kamu yang berfikir. jangan terlalu setkan kriteria tertentu. sebab kita tidak akan pernah tahu jikalau kriteria tersebut sebetulnya adalah apa yang Allah inginkan pada kita. heck, to tell you the truth, sampai sekarang saya tak pasti samada pasangan saya adalah 'The One'. yea dia menepati apa yang saya idamkan. tetapi selepas kami bersama, baru saya sedar semua itu ada pada dia. bukan sewaktu kami masih berkawan. alhamdulillah kerana dialah yang terbaik buat saya. dia juga sahabat baik saya yang terhebat.

carilah dia yang kamu selesa bersama. yang boleh menjadi teman berbicara kamu di kala sunyi. yang boleh berkongsi apa sahaja cerita. kalo kamu bersamanya di dalam kereta selama sejam, tapi hanya beberapa minit sahaja kamu mampu menjana idea untuk berbicara, my pick is kamu akan merasa cepat bosan dengan pasangan itu. itu salah satu tanda kamu berdua tidak compatible.

jangan terlalu mendesak untuk melangkah ke alam yang lebih advance. yakni perkahwinan. biarkan idea itu datang daripada dia. dia mungkin rasa terbeban kerana simpanan tidak cukup untuk menampung kamu. apa kata, kamu support dia dengan sesuatu supaya dia tidak akan rasa hanya dia yang perlu berusaha untuk perkahwinan (dari segi perbelanjaan). itu mungkin akan mengurangkan beban di kepala.

tidak salah untuk sesekali kelihatan bodoh di hadapan dia. biarkan dia merasa yang dia juga diperlukan. yang dia juga penting. jangan terlalu ego atau menunjukkan kita juga sama hebat. percayalah, ego dia sedikit sebanyak akan tercalar. jikalau perlu argumen untuk mencari kebenaran, jadikan argumen itu sebagai sesuatu yang sihat. yang akan menguntungkan kamu berdua. yang mana di akhirnya, kamu berdua mampu laugh it off dengan selamba.

dan yang penting sekali dan yang terakhir, jangan dan jangan tanamkan dalam diri kamu yang kamu inginkan seseorang sepertimana kawan kamu memilik seseorang hanya kerana kamu jeles melihat kebahagiaan mereka dan inginkan perkara yang sama terjadi pada kamu. kamu dan kawan kamu adalah dua makhluk Allah yang berbeza. dia punya ketentuan dari Allah sendiri. dan kamu juga punya ketentuan dari Allah sendiri.

p/s: semua di atas adalah coretan ikhlas dari hati saya. ia adalah pendapat saya. ia hasil dari pengalaman yang telah mematangkan saya. ia juga hadir kerana saya dipertemukan dengan dia yang banyak mengubah saya menjadi better.

Tuesday, February 2, 2010

hati tak keruan jiwa menjadi kacau bilau

this is about my cat. my cute hyper-active black&white cat. yes, yang ini la...
my cat memang akan dibiarkan berkeliaran di luar rumah kecuali pada waktu makan dan if hubby and/or me ade kat umah. reason being: i want her to improve her social skills by mingling around with the rest of her habitat hahahaha. ok, aku rasa sangat cruel untuk mengurung kucing di dalam kandang atau di dalam rumah. i want her to taste her freedom. besides aku takmo rumah berbau hancing.

jadi routine dia adalah pagi seawal jam 6:30AM dah ketuk grill rumah seolah nak bagitau "hello, wake up people. i'm here and i need my food". well, not literally ketuk. she will sondol-sondol her kepala to the grill and make some noise. she will be in the house until we leave the house at 8AM for work. then in the evening, she will be waiting for us to come back from work. dia akan setia menyambut kepulangan kami di pintu pagar. she will stay in the house until hubby and i are ready for our bed. in between the time, dia akan meow meow sambil pusing-pusing kat pintu utama. itu tanda dia perlu keluar untuk do her no. 1 or no. 2 business. kalo weekend or if i'm not at work, she will stay inside most of the time. kadang-kadang temankan aku tido atas katil. our bed has become her bed too.just tepuk-tepuk the tilam a few time and she knows its nappy time. oh i rhyme!

yesterday, bile she came for her morning meal, hubby noticed that her feet were such a mess. we concluded she went 'merendek' inside the longkang. sebab lately ada kucing jantan warna kuning/oren dok meow meow at our house everytime my cat is inside. and when i opened the door, she would do the most manja 'purr' sound towards the male cat. ok moving on to her mess-up feet story. since we were late to work that morning, we thought ah well, she's a cat. she will groom her feet neatly. but in the evening, kaki dia masih sama. got dark grey-ish stains on her front legs. we tried to wash it away with water, tapi tak bole tanggal. of course, my cat tak duduk diam bila kene air. menggelupur almost cakar me and hubby. i tried to wipe her feet with wet cloth. pon tak come out the stain. i thot the stain samada cat or simen. but it smells oily. tak busuk so definitely bukan dari longkang. bila hubby cium, tetiba die cakap, "eh, mati kucing kite ni nanti. macam racun lalat je baunya". and i went huh?? terus menangis macam orang kehilangan anak. sedih ok bile fikir dia mungkin akan mati kene racun. then hubby nak sedapkan hati i. die cakap or maybe cat kot. "mane die bole mati kan. die kan ada 9 nyawa" sambil tease the cat. ah man...sedih gile ok!!

so skang tgh tak keruan ni memikirkan camne nak baikkan my cat. nak anta klinik ke? or nak try beli turpetine kot-kot bole bersihkan the dirt? 

ahhh....please sesapa bole tolong. ANY SUGGESTION?? COZ I'M DESPERATE TO SEE MY CAT KEMBALI NORMAL. kesian dia suffer. dah tercabut-cabut dah bulu kaki dok mencabut selalu. kesian sangat!!!

Monday, February 1, 2010

sayonara adios cau cin ciau....

tendered my resign letter last 2 weeks if not mistaken. had a blast moment with the immediate superior menyatakan ketidakpuasan hatiku. jap lagi the other boss plak wanted a neck-to-neck moment with me haha. ok aku suka exaggerate cerita supaya nampak menarik. hubby kate this is my only chance, my only shot to get to him. untuk clear up everything. mase tengah marah-marah last week, memang rasa nak sembur segala benda. almaklumla...aku kan verbal orangnya. takkan ade sesi tapis-menapis. tapi fikir-fikir balek, will there be any drastic changes to them kalo aku bukak mulut pon? who am i to bring differences to the company. kan kan kan?

ikutkan hati aku yang lembut ini, memang rasa kesian. sebab takde orang yang sesuai buat masa ini untuk gantikan aku. masa tak banyak untuk hand over semua kerja-kerja yang selama ini aku sahaja yang tahu. padan muka sape soh takde talent management! tapi kalo aku turutkan juga hati aku yang lembut ini, alamatnya tiap-tiap hari balek umah dengan bahu yang keras, tegang, stiff. pastu bad mood sampai hubby nak tegor pon takut-takut. ok another exaggeration haha.

haa...tak sabar nak sayonara kepada semua. tapi rasa sedih sebab kene independant la lpas ni di tempat baru sebab hubby tiada di sisi nak betulkan laptop, atau create access for me to some of the shared folder. atau keluar lunch-date bersama :(