Wednesday, January 20, 2010

The Evolution of My Handphone...

aku mula pandai memanipulasi hand phone right after my SPM. that was in 2000. tak beli sendiri pon h/p tersebut. songlap my mom's. masa tu h/p hanya untuk call & SMS function sahaja. Nokia 3210 kalo tak silap. gila paling latest and happening la masa tu haha.

then bila tengah buat persediaan nak ke US, abah bought me Nokia 3310. exactly like this picture. the color.
masa ni uish memang la jakun gile dengan h/p. boleh tukar-tukar ringtone *walaupon hanya monotone haha* pastu bole tukar-tukar gamba kat main screen tu hehe. uish nostalgic btol h/p zaman2 dulu nih.

pastu, bila kat US dulu, awal-awal memang la macam takde keperluan memakai h/p. call family pon pakai direct line kat hostel je. tapi bila dah start amek subject yang perlukan kerjasama antara kawan-kawan, mula la tercari h/p supaya senang nak call dorang untuk meeting. that time, register line phone kat US dorang bagi phone free. aku pakai Nokia 6230 kalo tak silap. warna silver.
pastu bile contract abes, tukar service provider lain. die bagi h/p sony ericsson plak.kalo tak silap model T630 rasanye.
mase ni h/p dah makin seronok. banyak additional function *walaupon aku hanya gunakan call/SMS function dari dulu* time ni kalo carik h/p, mesti akan carik yang network die bole cover Malaysia skali. sbb balek Msia bole unlock phone tu hehe.

pastu pakai la plak sony ericsson W series *W stands for Walkman*. time ni pakai W710. exactly like this picture. jakun sket masa tu sbb first time pakai walkman phone. siap bole kira fitness lg haha *tp tak pernah utilize pon*


pastu hubby terchenta hadiahkan W910 utk barang hantaran waktu pernikahan kami. warna merah. i like! time tu kira ini la h/p terhebat di pasaran haha. jumpe plak hubby yang sejak azali minat sony ericsson. memang berhabisan la die study features phone ni sebelom purchase.
dah 2 tahun pakai h/p ni. masih dalam keadaan yang baik. cuma perlu tukar housing je utk nampak baru hehe. banyak berjasa h/p ni terutama kalo kami sesat dan perlukan map sebagai rujukan. trus aje masuk opera mobile. *memang nak let go h/p ni skang. sape berminat, contact la saye ye*

on our 2nd anniversary, hubby dengan baik hati nye membelikan aku Sony Ericsson Xperia X1. *tq sayang!*
frankly speaking, aku hanya perlukan h/p utk call/SMS je. nak browse internet, aku lebih prefer pakai laptop di mana senang utk view everything in bigger screen. tapi sbb orang dah hadiahkan, terima sahaja lah. skang ni keje hubby dok godek2 h/p tu tambah any application yang patut. latest skali mlm td die tambah garmin gps apps hehe. so lpas ni kitorg akan ade pompuan yang guide utk ke mana-mana *tp aku fikir aku lebih pantas bertindak sbg live GPS hubby*.

antara function yang terdapat dlm X1 ini ialah:
* Quad-band GSM/GPRS/EDGE support plus HSDPA 7.2Mbps
* 3-inch 65K-color WVGA touchscreen
* Qualcomm MSM7200 528 Mhz CPU and 256 MB DDR SDRAM
* 3.15 MP auto focus camera with VGA video recording
* Four-row full QWERTY slide-out keyboard
* Wi-Fi and built-in GPS receiver with A-GPS * X-Panels interface
* Optical trackpad
* Exquisite and solid metallic body
* Standard miniUSB port and Bluetooth v2.0 with A2DP
* microSD memory expansion
* FM radio with RDS
* 3.5mm standard audio jack
* MS Office Mobile document editor
* Opera 9.5 web browser
* Excellent video playback performance
* Superb audio quality

nak type sms pon best gak sbb ade QWERTY keyboard. pakai phone ni mcm rs pakai netbook yang sgt kecik. agak konfius jugak la di awal pemakaian. tapi lama-lama rasa best. dan yang paling syok, sambil aku menjahit, aku boleh pasang windows media player dengar lagu2 indie hahaha...

2 comments:

  1. Klasik lah 3210 ngan 3310 tuh... aku terbalik tapi. aku beli 3310 sendiri, pastu kena curik, pastu songlap mak aku punya 3210. ahahaha. takleh cayer doh budak2 intec nih.

    ReplyDelete
  2. ala dulu kan kemain lg mahal h/p classic tuh...leka je sket mmg la abes...lg2 kat intec tu style open room haha...sesapa je bole kuar masuk bilik sesuka ati

    ReplyDelete