Wednesday, September 16, 2009

program pengurusan badan saya yang hebat...

masa zaman anak dara, berat paling maximum saya pernah capai adalah 45kg. memang sgt lempeng masa tuh. penah zaman winter kat university dulu, hampir diterbangkan oleh angin yang bertiup kencang. sumpah tak tipu!

bila bertemu cinta hati dan bertunang, berat naik jadi 48kg. waahh masa ni memang la btol2 bahagia orang kate. setiap hari balek keje tak main la singgah pasar malam beli lauk dinner. jauh aje melangkah ke shopping mall utk dinner di restoren. almaklum lah...zaman tengah hangat bercinta kan. sume benda kalo bole nak try bersama (refering to food tasting ek).

bila dah selamat menjadi isteri orang, berat badan terus shoot up ke 52kg. ya rabbi!! ni sume penangan makan best2 masa honeymoon kat Bali. masa ni mmg sume orang pon tego muka nampak gemuk badan nampak berisi. eh terbalek kot. muka nampak berisi, badan nampak gemuk. abes kene tuka sume wardrobe. baju keje. shirt. jeans. baju kurung. semua tak muat. jeans dari size 25 saya terpaksa tukar terus ke size 29. baju dr size S terus melonjak naik bagai juara ke size L. perut ni tak payah cakap la. memang buncit tahap yang tak bole dicover lagi. tapi masa tu saya dalam denial. jenuh pertahankan yang saya berada di dalam berat unggul saya. tapi sebetulnya mmg BMI saya adalah normal pada waktu ini. cumanya i used to be very thin. so sekali naik sket je, orang dah nampak perbezaannya.

macam-macam gak la usaha saya untuk kurus. minum healthy shake penah. pegi slimming program pon penah. berlari-larian di atas treadmill di gym pon penah. tapi sebab saya ni kurang berdisiplin orangnya, tak menjadi pon program pengurusan (as in slimming) saya. please note here, healthy shake, slimming program & gym visit will be a big success to u if u r a discipline type of a person. tapi bagi saya, sebab tak bole tinggalkan nasi dan makanan yang sedap2, duit habis begitu sahaja.

sehingga la satu hari saya teringin untuk mencuba produk dari Hai-O iaitu Premium Beautiful. all thanks to Farah Nadz yang promote this item in her blog. trus buat research dan baca macam-macam testimonial orang. pastu tiap2 hari akan bug farah nadz dengan pelbagai jenis soalan haha. kesian budak tuh. bila dah puas hati, baru la jumpe Farah untuk mencuba. memang this product berkesan even at the first time kita pakai. terus mengempiskan perut i yang buncit ini dan mengecikkan pinggang i sehingga menjadi ramping u alls! start pakai PB ni 5/7 baru2 nih. after 1 week pakai, dah nampak pengurangan ketara di bahagian peha. after 2 weeks pakai, dah bole sarung balek jeans bersize S ok! after 3 weeks pakai, dah bising kat hubby baju suma dah tak muat. bukan ketat, tapi menjadi terlalu longgar haha. trus hubby excited nak belikan baju-baju baru. sebulan pakai, berat badan dari 52kg turun kepada 49 kg. pengurangan sebanyak 3kg ok! memang rekod btol la. siap dah bole sarung balek kebaya raya 4-5thn lepas +_+

skang ni dah lebih kurang 2bln lebih pakai. tapi lately dah kurang pakai. sebelum puasa berat turun kpd 48kg. 4 minggu puasa, berat terbaru adalah 46.5kg. yahoo!! memang puas hati sesgt. almost nak mencapai berat masa zaman anak dara dah ni. yang bestnya PB ni, dia akan automatic control my food intake. sbb dia adalah korset yang mengikat perut saya, jadi menjadi limitation utk perut consume terlalu banyak food at a time. skang saya hanya makan untuk hilangkan lapa. bukan untuk puaskan nafsu. nasi pon dah berjaya dikurangkan pengambilannya. alhamdulillah.

paling happy baru2 ni hubby ckp kat saye.
darling, aritu i lalu depan satu kedai ni ade baju kotak2 cantek sgt. i nak belikan untuk u la.
ok die tak penah ckp camgitu kat saya sepanjang perkahwinan kami ok! so terharu gila bila die dah start nak dress up kan wife die yang comel ini haha.

all in all, saya sangat berpuas hati dengan investment saya kali ini. target saya by November, saya nak maintain berat 45kg. wish me luck!!

52kg --> 49kg --> 48kg -->46.5kg adalah pencapaian terbaik saya! wee~~

No comments:

Post a Comment